Unaprijedite obrazovanje svoje djece, dok oni prolaze kroz avanturu svoga života.

Kao roditelji, nastojite da osigurate da vaše dijete ima otvorene sve mogućnosti da raste, uči i uspijeva. Bilo da vaše dijete voli da slika ili crta, voli da rastavlja i ponovo sastavlja vaše elektroničke uređaje, zaluđeno je sa slagalicama, ili je mladi naučnik/ca u procvatu,naši akademski programi su osmišljeni na način da podstiču kreativnost i znatiželju kroz zabavno i praktično iskustvo učenja.

Naš najpopularniji program je program Timski Izazovi, u kome djeca rade zajedno u timovima kako bi riješili jedan od sedam različitih izazova: Tehnički izazov*, Naučni izazov, Umjetnički izazov*, Inženjerski izazov, Improvizacija*, Društveno koristan rad i Rano učenje (izazovi označeni asteriskom (*) trenutno nisu dostupni na Destination Imagination – Bosna i Hercegovina, ali će biti otvoreni u narednim godinama). Učenici i studenti imaju priliku da prezentuju svoj arješenja na Izazov po njihovom izboru na svome lokalnom turniru, te se na taj način izravno kvalifikuju za učešće na Globalnim Finalima.

VJEŠTINE ZA CIJELI ŽIVOT

Kroz rješavanje DI Izazova, djeca uče neprocjenjive životne vještine kroz dok prolaze kroz kreativni proces – snažno sredstvo učenja koje djecu podučava kako da razmišljaju, a ne šta treba da misle. Navedimo i nekoliko primjera koncepata i vještina koje djeca savladavaju kroz učešće na DI:

 • Djeca u ranim godinama su prirodno znatiželjna i mogu se dobro prilagoditi usvajanju novih koncepata iz oblasti STEAM-a (engl. “science, technology, engineering, arts and mathematics” = nauka, tehnologija, inženjerstvo, umjetnost i matematika).
 • Djeca mogu da iskažu svoju kreativnost, nauče izradu i izgradnju jednostavnih predmeta i konstrukcija, oslobode se za rad u timu i nauče kako da govore javno pred publikom.
 • Učenici savladavaju vještine koncentracije, preuzimanja rizika, razmišljanja, promišljanja i razmatranja onoga što su naučili, kao i vještinu izgradnje i razvijanja sebe na vlastitim greškama i neuspjesima.
 • Učesnici DI se bolje pokazuju u suradnji sa drugima, rješavanju problema, te kreativnom i kritičkom razmišljanju.
 • Učenici imaju priliku da su istovremeno dobro zabave i izgrade prijateljstva koja mogu da potraju za cijeli život.
SAVJETI ZA RODITELJE
 • Trebate razumjeti Pravilnik o uplitanju. DI Izazovi su u potpunosti osmišljeni na način i da omoguće djeci da budu samostalno kreativna, bez ikakve pomoći i uplitanja odraslih ili bilo koga drugog ko nije član njihovog tima.
 • Podijelite svoje vještine sa drugima! Sticanje i učenje novih vještina je vrlo važan dio DI procesa i može da pomogne timovima u rješavanju Izazova koji su izabrali. Od glume do inženjerstva, pa do savladavanja rukovanja električnom bušilicom, roditelje podstičemo da sve vješitne koje sami posjeduju podijele sa timom svoga djeteta. Također možete pomoći kroz organizovanje posjeta i izleta ili radionica.
 • Ugostite tim svoga djeteta negdje vani ili u svojoj kući. DI timovima je potreban prostor gdje se mogu sastajati i raditi na svome rješenju za Izazov koji su izabrali.
 • Počastite ih. U periodima između stvaranja ideja i izrade rješenja, djeca često ogladne na timskim sastancima. Počastite ih hranjivom užinom i zdravim grickalicama ili slatkišima, ili ih kupite i dajte Voditelju Tima kako bi on/a mogao/la da djeci iste ponudi na nekom od narednih sastanaka.
 • Postanite sudija na takmičenju ili volontirajte na neki drugi način. DI je organizacija čije djelovanje se zasniva na volonterskom radu. Bez naših nevjerovatnih amatera, ne bismo mogli razviti svoje Izazove niti organizovati takmičenja. Without our amazing volunteers, we wouldn’t be able to develop Challenges or host tournaments. Čak i jednodnevno učešće i ispomoć nam mnogo znače!
 • Pomozite kao dodatni Voditelj Tima. Jedan od najvećih doprinosa koji možete dati jeste da postanete dodatni Voditelj Tima. Kada je uključeno više od jednog Voditelja Tima, možete podijeliti neke od poslova i tako se riješiti dijela pritiska. Na primjer, jedna osoba može da nadzire pripreme tima za Timski Izazov, dok druga osoba može da nadzire pripreme za Instant Izazov.

IZJAVE RODITELJA

Roditelji učenika koji su učestvovali na Destination Imagination govore o mnogim pozitivnim učincima ovog programs i o uticaju koji progtam ima na njihovu djecu.