DI zvuči super, ali vama je potrebno još informacija. Evo 10 brzopoteznih pitanja i odgovora uz koje se kroz 10 min možete upoznati sa uzbudljivim svijetom DI!
1. Šta je zapravo DI BiH?

DI BiH je član Destination Imagination, Inc., sa sjedištem u Cherry Hillu, New Jersey, SAD. Ako želite da saznate više o samom DI na globalnom nivou, posjetite službenu stranicu organizacije na www.destinationimagination.org, koja je na engleskom jeziku. Za više informacija o DI BiH pregledajte odjeljak “O nama” na ovoj web stranici, a ako ni to ne bude dovoljno, slobodno nam pišite na [email protected]

2. Ko sve može učestvovati na DI BiH?

Na DI BiH mogu učestvovati svi učenici od predškolskog do univerzitetskog uzrasta, iz cjelokupne Bosne i Hercegovine, kao i zemalja regiona, tačnije Jugoistočne Evrope. Još je važno napomenuti da učenici koji nisu iz BiH, a učešćem na DI BiH se plasiraju na Globalno Finale u SAD, tamo idu kao predstavnici svoje zemlje, a ne kao predstavnici BiH.

3. Kako mogu učestvovati na DI BiH?

Da biste učestvovali na DI BiH, potrebno je napravite tim od 2 do 7 osoba. U timu svi ne moraju biti iz istog odjeljenja, razreda, pa čak ni škole. Bitno je da ste svi u mogućnosti da se sastajete na vašoj omiljenoj lokaciji i zajedničkim snagama radite na rješavanju timskog izazova. Također potrebna vam je jedna punoljetna osoba koja će biti voditelj tima. O osnivanju tima saznajte više ovdje.

4. Ko je to “voditelj tima” i šta je njegova uloga?

Svaki tim mora imati svoga voditelja. To mora biti punoljetna osoba, a najčešće su u toj ulozi učitelji/ce, nastavnici/ce, roditelji ili rođaci. Pored voditelja tima, svaki tim može imati i pomoćnog voditelja. Uloga voditelja tima je samo da prati i koordinira rad vašeg tima, ali ni u kom slučaju se ne smije uplitati u vaš rad na rješavanju timskog izazova, niti vam predlagati svoje ideje ili pomagati na bilo koji drugi način. Zadatak voditelja vašeg tima je i da prijavi vaš tim na DI BiH, što možete učiniti ovdje. Pozicija voditelja tima je volonterska, a više o tome možete saznati ovdje.

5. Šta su to timski izazovi?

Timski izazovi su specifični projektni zadaci koji su zasnovani na disciplinama STEAM obrazovanja (nauka, tehnologija, inženjerstvo, umjetnost i matematika), čije rješavanje zahtjeva kombininiranje ovih disciplina sa različitim oblicima umjetnosti i društveno korisnog rada. Svaki tim treba da prilikom prijave izabere jedan timski izazov u kome želi da se takmiči i pripremi svoje originalno rješenje, koristeći svoju maštu, vještine kreativnog i kritičkog razmišljanja, timski rad, uz mnogo zabave naravno. DI BiH za sada nudi četiri izazova: naučni izazov, inženjerski izazov, izazov za društveno korisni rad i izazov za mališane. Prva tri izazova su takmičarska, a svaki tim pored timskog izazova na sami dan takmičenja dobiva i jedan instant izazov, koji se također boduje. Više o timskim i instant izazovima možete saznati ovdje.

6. Kada i gdje će biti održan DI BiH?

Prvo regionalno finale DI BiH će biti održano 16. marta 2019. godine, u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Željno očekujemo sve timove iz zemlje i regiona, a za učesnike pripremamo zabavan i bogat program takmičenja. Sam program takmičenja će biti održan u glavnom kampusu obrazovnih institucija “Richmond Park Education”. Više o regionalnom finalu saznajte ovdje.

7.  Kako još mogu doprinijeti DI BiH?

DI BiH, kao dio porodice Destination Imagination, Inc. pokreće snaga predanih i nesebičnih volontera. Ako je i vaša želja da doprinesete najvećoj svjetskoj manifestaciji dječije kreativnosti, možete se prijaviti kao volonter ovdje. Pošto je organiziranje ovakvog događaja i financijski zahtjevno, mnogo bi nas usrećilo ako biste nam pomogli i financijski, a o tome kako vi lično, ili vaša kompanija/organizacija/ustanova možete donirati svoja sredstva za DI BiH pogledajte ovdje. A ako želite da postanete naš sponzor i zaista uložiti u kreativnu radnu snagu budućnosti, kliknite ovdje.

8. Zašto da učestvujem na DI BiH?

Volite li učiti? Neki će reći “da” a neki “ne”. Ipak, mi u DI BiH vjerujemo da je svima lakše i draže učiti kroz igru, zabavu, praktičan rad, timski rad i naravno mnogo zabave. Naši programi ne samo da prate sve ovo, već vam uz to pomažu da razvijete vještine kreativnog i kritičkog razmišljanja, timskog rada, surađivanja, ustrajnosti, preuzimanja rizika, upravljanja projektima i mnoge druge vještine od neprocjenjive vrijednosti za vašu budućnost. Uz to, dobit ćete priliku da svoje vještine pokažete pred drugima, da se se takmičite u prijateljskoj atmosferi i steknete mnogo novih prijatelja. I na kraju, najbolji dobivaju priliku da svoju zemlju predstavljaju na Globalnom Finalu u Kansas Cityu, Missouri, SAD!

9. Šta nakon DI BiH?

Svi timovi koji budu pobjednici takmičarskog dijela regionalnog finala DI BiH stiču pravo da učestvuju na Globalnom Finalu DI, koje će se održati od 22. do 25. maja 2019. godine u Kansas Cityu, Missouri, SAD. Globalno Finale DI je najveća svjetska manifestacija dječije kreativnosti, gdje vas pored takmičenja sa najboljima od najboljih iz brojnih svjetskih zemalja očekuju i četiri dana zabave, proslava, izazova, tehnoloških izložbi, zanimljivosti i putovanja! Globalno Finale je nezaboravno životno iskustvo, a o svemu više možete saznati ovdje.

10. Mmm… i dalje nisam ubijeđen/a. Kako mogu saznati još više informacija?

Ustrajnost i temeljitost su hvale vrijedne osobine. Ako i dalje smatrate da vam je potrebno još informacija, detaljno pregledajte i iščitajte sadržaje naše web stranice i slobodno nas kontaktiraje na neki od načina navedenih ovdje.